Habitaressa kehitetään parempaa kaupunkia

15.4.2014

Designpääkaupunkivuoden 2012 perintöä jatkava Toimiva kaupunki -projekti edistää muotoilun käyttöä kaupungeissa ja kehittää muotoiluun liittyvää osaamista julkisten palveluiden suunnittelussa. Hanke on mukana Habitaressa toteuttamassa ahead!-alueelle osallistavia työpajoja yhdessä messukävijöiden kanssa. Habitare-messut järjestetään Messukeskuksessa, Helsingissä 10.-14.9.2014.

Toimiva kaupunki tarjoaa kaupungeille asiantuntijuutta muotoilun hyödyntämisessä ja auttaa muotoilualaa ymmärtämään julkisen sektorin tarpeita.

– Olemme siis kaupungeille käytännön apu muotoilun käytössä. Palkkasimme juuri kolme kaupunkimuotoilijaa. Sara Ikävalko, Mikko Kutvonen ja Pablo Riquelme tekevät muotoilun valistustyötä ja työskentelevät kaupunkien kehittämishankkeiden kanssa, sanoo Toimivan kaupungin viestintäjohtaja Laura Aalto.

– Kaupungit tarvitsevat muotoilua toimiakseen. Tila haltuun -teema haastaa kaupungit miettimään sitä, miten kaikki toimijat otetaan mukaan kaupunkitilan kehittämiseen. Tarvitsemme monialaista osaamista urbaanin ympäristön ongelmien ratkaisemiseen. Se miten asumme ja liikumme ja miten käyttämämme energia tuotetaan ovat ongelmia, joissa muotoilun menetelmiä voidaan hyödyntää. Uskomme, että paras ja toimivin kaupunki syntyy yhteistyössä asukkaiden, kaupungin ja yritysten kesken, hän jatkaa.

Pitkäjänteisen kehittämistyön rinnalle kaupungeissa tarvitaan myös nopeita kokeiluja ja reipasta uudenlaista testaamista. Kokeilukulttuuri eli protoilu, jossa uudet palvelukonseptit ja erilaiset tavat toimia testataan käytännössä ennen lopullisia ratkaisuja auttaa kaupunkeja löytämään radikaaleja, uusia ratkaisuja.

– Muotoilun käyttö on laajentunut fyysisistä tuotteista palveluihin, prosesseihin ja strategioihin. Sen sijaan, että kysyttäisiin mitä muotoilu on, kysymme mielellämme miten se toimii. Habitare on Toimivalle kaupungille tärkeä tilaisuus kertoa siitä, miten muotoilu liittyy kaupunkien kehittämiseen ja miten tavallinen kaupunkilainen – Habitaren kävijä – voi olla mukana kehittämässä parempaa kaupunkia, Aalto toteaa.

Helsingin sydämessä tapahtuu

Muotoiluprojekteissa opetellaan käytännön toiminnan kautta muotoilun käyttöä kaupungin kehittämisessä. Yksi tällainen on Torikortteleiden opastamiseen liittyvä kehittämishanke. Senaatintorin ja Kauppatorin välissä sijaitsevat Torikorttelit ovat muuttumassa ainutlaatuiseksi ostos- ja tapahtuma-alueeksi.

Torikortteleiden elävöittämishanke 2009 – 2017 on esimerkki kaupunkitilan muutoksesta kaupunkilaisia palvelevaksi. Habitaressa toteutettavissa työpajoissa Toimivan kaupungin kaupunkimuotoilijat työskentelevät ja fasilitoivat sarjan työpajoja Habitaren kävijöille. Tarkoituksena on kerätä materiaalia juuri Torikortteleiden kehittämiseen.

– Historiallisessa uudistuksessa virastoja palautetaan liiketiloiksi, ja sisäpihat kunnostetaan oleskelu- ja tapahtumapaikoiksi. Hanke on pian puolivälissä, ja väliaikaiset tilatkin on pyritty käyttämään elävöittämisen edistämiksi. Haluamme tarjota tilan kaupunkilaisille ja itsenäisille yrittäjille, ja palauttaa Helsinkiin elävä, uusi vanha kaupunki osana kävelykeskustaa, sanoo kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer Torikortteleista.

Lisätietoja:

kauppapaikkajohtaja Peggy Bauer, Torikorttelit, Helsingin Leijona Oy, p. 040 828 3140, peggy.bauer@torikorttelit.fi

viestintäjohtaja Laura Aalto, Toimiva kaupunki, p. 040 507 9660, laura.aalto@toimivakaupunki.fi

www.toimivakaupunki.fi

Lisätietoja messuista:

Messukeskus, tiedottaja Tuula Sipilä, p. 040 450 3173, tuula.sipila@messukeskus.com

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare järjestetään Messukeskuksessa 10.–14.9.2014. Samanaikaisesti Habitaren kanssa järjestetään myös antiikin, vanhan taiteen ja vintagen myyntitapahtuma Antiikki, valaistusalan ValoLight ja nykytaiteen ArtHelsinki.

www.habitare.fi