Toimiva kaupunki Helsinki Design Weekillä 4.-14.9. ja Habitaressa 10.-14.9. Kaupunkimuotoilu vahvasti esillä syyskuun designviikoilla

5.9.2014

Mikko Saarainen

Kaupungit ovat nykyisin merkittäviä toimijoita muotoilun kentällä. Kymmenvuotias Helsinki Design Week esittelee kaupunkien ja muotoilun yhteyttä monesta näkökulmasta. Teema nousee vahvasti esiin myös Habitare-messuilla.

Helsinki Design Week on koko olemassaolonsa ajan nostanut esiin suunnittelun tuoreimpia teemoja sekä alan muutosta. Kymmenen vuoden aikana muotoilun käsite on laajentunut voimakkaasti ja juhlavuottaan viettävän designfestivaalin ohjelmisto tarttuu tänä vuonna myös kaupunkimuotoiluun.

- Muotoilun tehtävänä kaupungeissa on puolustaa kaupunkilaista, kääntää huomio organisaatioista palvelujen käyttäjiin. Muotoilun menetelmät ovat kaupungeille lupa tehdä asioita toisin – käyttä­jä­läh­töi­sesti, kokeel­li­sesti ja konkreet­tisen tekemisen kautta kaupunkilaisia osallistaen, kertoo viestintäjohtaja Laura Aalto Toimiva kaupunki -hankkeesta.

Helsinki Design Week avaa kaupunkimuotoilun merkitystä

Kaupunkimuotoilu nousee esiin useissa Helsinki Design Weekin tapahtumissa. Luvassa on keskustelutilaisuuksia, seminaareja, palvelumuotoilun työpajoja ja protoja. Tavoitteena on havainnollistaa kaupunkien roolia muotoilun kentällä ja avata keskustelua kaupunkien ja muotoilualan yritysten välillä.

Maanantai 8.9. tarjoaa kattavan startin teemaan.Helsingin kaupungintalolla järjestettävä Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka on jo ennakkoon kiinnostanut 150 muotoiluyrittäjää ja kaupunkien muotoilupalvelujen ostajaa.Tapahtumasta voi jatkaa Teurastamolla järjestettävään Helsinki Pecha Kuchaan, jossa muiden muassa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio ja kaupunkimuotoilija Sara Ikävalko pohtivat parempia kaupunkeja.

Tiistaina 9.9. luodaan konkreettisia ratkaisuehdotuksia ikäihmisten ja toimintarajoitteisten itsenäisen asumiseen. Helsinki CityJam on päivän mittainen palvelumuotoilutyöpaja, johon kuka tahansa palveluista ja luovasta ongelmanratkaisusta kiinnostunut voi osallistua. Keskiviikkona 10.9. puolestaan keskitytään toimiviin, kestäviin ja eläviin kaupunkeihin suomalaisin ja tanskalaisin voimin: Hanasaaressa järjestettävä Helsinki - Copenhagen -seminaari kokoaa yhteen urbaaneja ajattelijoita ja päätöksentekijöitä.

Habitaren teema Tila haltuun sisältää myös kaupunkitilan

Kaupunkimuotoilu nousee esiin myös Suomen suurimmassa huonekalu-, sisustus- ja designtapahtumassa. Habitare-messujen kansainvälisen ahead!-designalueen tämänvuotinen teema Tila haltuun kannustaa kaikkia aktiiviseen rooliin tilojen suhteen. Tilalla käsitetään niin toimitiloja, asumisen reviiriä, yhteisöllisiä tiloja kuin koko jättimäistä kaupunkitilaa.

Toimiva kaupunki järjestää ahead!-alueella kaikille avoimia kaupungin opasteisiin liittyviä työpajoja lauantaina 13.9. Kaupunkimuotoilija Sara Ikävalko ja Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat keräävät käyttäjätietoa Habitaren kävijöiltä siitä, mitä he Helsingin Torikortteleiden tulevilta opasteratkaisuilta toivovat. Kävijät pääsevät ideoimaan Torikortteleiden karttapohjalle nykyisen ympäristön epäkohtia, ilon aiheita ja tulevaisuuden unelmia.

Muotoilun hyödyntäminen on osa yhä useamman kaupungin strategiaa

Designpääkaupunkivuosi toi muotoilun pysyvästi suomalaisten kaupunkien kehittämiseen. Kaupunkimuotoilu on nyt osa monen kaupungin kehittämisen strategiaa ja muotoilijoita on yhä useammin mukanajulkisten palvelujen suunnittelussa. Designpääkaupunkivuoden perintöä jatkaa Toimiva kaupunki -hanke ja hankkeessa työskentelevät kolme kaupunkimuotoilijaa.

- Kaupunkien kehittäminen muotoilun menetelmien avulla on vielä varsin uusi juttu. Muotoilun käyttö vaatii kuitenkin osaamista ja ymmärrystä ja siksi on tärkeää, että Helsinki Design Weekin tapahtumissa kaupunkilaiset ja kaupunkien virkamiehet pääsevät itse kokeilemaan luovan ongelmanratkaisun menetelmiä ja tutustumaan muotoilupalvelujen hankintaan. Palveluja tarjoavien yritysten pitää ymmärtää kaupunkeja, kaupunkien yrityksiä ja kaupunkilaisten sitä, miten itse voivat olla mukana tekemässä ja vaatimassa parempaa kaupunkia, Laura Aalto Toimivasta kaupungista kertoo.

Lisätiedot

- www.toimivakaupunki.fi

- www.helsinkidesignweek.com

- www.habitare.fi

- Toimivan kaupungin viestintäjohtaja Laura Aalto, laura.aalto@toimivakaupunki.fi, 040 507 9660

Poimintoja kaupunkimuotoilun ohjelmasta syyskuun designviikkojen aikaan


Lauttasaaren palveluverkkohankkeen työpaja
8.9.2014 klo 9-12
Helsingin kaupungintalon juhlasali, Pohjoisesplanadi 11-13
Miten vahvistetaan vanhusten palveluissa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin verkottumista ja uusia toimintamalleja? Aalto-yliopiston monitieteellisen Lauttasaaren palveluverkko -tutkimusprojektin työpaja.

Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka

8.9.2014 klo 15-18
Helsingin kaupungintalon juhlasali, Pohjoisesplanadi 11-13
Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka tuo yhteen muotoilupalveluja tarjoavia yrityksiä ja kaupunkien muotoilupalvelujen ostajia. Millaista osaamista muotoilutoimistoilla on tarjolla kaupunkien kehittämiseen? Entä miten kaupungit toivovat, että muotoilupalvelujen tarjoajat lähestyisivät kaupunkeja?

Helsinki Pecha Kucha
8.9.2014 klo 19-21
Kellohalli, Teurastamo, Työpajanakatu 2
Kuusi näkökulmaa parempaan kaupunkiin. Mitä ajattelevat Helsingistä apulaiskaupunginjohtaja, kaupunkimuotoilija, kirjastotoimenjohtaja, palvelumuotoilija, nuorisotoimenjohtaja ja luova johtaja. Mukana Pekka Sauri, Sara Ikävalko, Tuula Haavisto, Kirsikka Vaajakallio, Tommi Laitio ja Jani Halme.

Helsinki CityJam
9.9.2014 klo 9-17
Pasilan Studiot, Loft Helsinki, Radiokatu 5A

Yhden päivän mittainen palvelumuotoilun työpaja, jonka teema on ikäihmisten ja toimintarajoitteisten itsenäisen asumisen tukeminen. Kokeneet palvelumuotoilijat auttavat palvelumuotoilun, innovatiivisen ongelmanratkaisun ja nopean mallintamisen menetelmissä. Helsinki CityJam on tekemisen kautta oppimista.

Uusia opasteratkaisuja Torikortteleihin
4.-14.9.

Torikorttelit, Helsinki

Millaisia voisivat olla tulevaisuuden kaupunkiopasteet vanhassa miljöössä? Helsingin Torikorttelit pohtii opastamiseen liittyviä ratkaisujaan uusiksi. Kehittämistyöhön ryhdyttiin yhdessä kaupunkilaisten, Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden ja Habitaren kävijöiden kanssa. Torikortteleissa on esillä plansseja Lahden muotoiluinstituutin opiskelijoiden töistä.

Torikortteli-työpajat

13.9. klo 10-14

Habitaren Ahead –alue, Creatice Space 1, Messuaukio 1

Kaupunkimuotoilija Sara Ikävalko ja Lahden muotoiluinstituutin opiskelijat keräävät käyttäjätietoa Habitaren kävijöiltä siitä, mitä he Helsingin Torikortteleiden tulevilta opasteratkaisuilta toivovat. Kävijät pääsevät ideoimaan Torikortteleiden karttapohjalle nykyisen ympäristön epäkohtia, ilon aiheita ja tulevaisuuden unelmia.

Helsinki – Copenhagen Curating and Designing the City
10.9. klo 13-17.30
Hanasaaren kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5

Kaupunkisuunnittelun seminaari, jossa pohditaan mistä kaupunki ja sen kulttuuri muodostuvat. Millainen kaupunki kannustaa osallistumaan ja mahdollistaa rikkaan urbaanin kulttuurin? Millainen rooli arkkitehtuurilla on kaupunginidentiteetin luomisessa?

HSL muotoiluseminaari
10.9 klo 15-17

Kellohalli, Teurastamo, Työpajankatu 2

Helsingin seudun liikenne hyödyntää muotoilua monipuolisesti. Yli miljoonan päivittäisen matkan joukkoliikenne, liikennevälineet, asemat, matkustajainformaatio ja viestintä edellyttää yhtenäistä suunnittelua.