Käyttäjälähtöisiä Ohjaamo-palveluita

23.6.2015

Kalle Kataila

Oletko jo kuullut Ohjaamosta? Se on uusi neuvontapalvelu 15-29-vuotiaille nuorille.

Ohjaamo –hankkeita on vireillä ympäri maata, ja Helsingin Ohjaamo avaa ovensa syksyllä 2015. Ohjaamon toiminta-ajatus on yksinkertainen. Se tarjoaa nuorille matalan kynnyksen palveluita tulevaisuuden suunnitteluun, opiskelu- ja työpaikan löytämiseen, asunnon hankintaan ja elämänhallintaan.

Ohjaamosta nuori saa oman ohjaajan, jonka kanssa tapaa säännöllisesti ja miettii yhdessä mitä seuraavaksi tekee. Ohjaamossa nuorten omaa osaamista vahvistetaan. Nuoria tuetaan aktiivisina toimijoina ja vastuunottajina.

Ohjaamon tiloissa palvelevat työllisyyspalveluiden, opetusviraston, sosiaali- ja terveysviraston, nuorisoasiainkeskuksen sekä TE-toimiston asiantuntijat. Ohjaamon tarkoituksena on tehostaa ja yksinkertaistaa nuorten palvelua ja karsii päällekkäistä toimintaa.

Helsingissä tuotiin muotoiluosaaminen mukaan Ohjaamon toiminnan, tilan ja palvelun suunnitteluun. Suunnittelutoimistot Praktik sekä Rune&Berg Design kehittivät Ohjaamoa kevään ja alkukesän aikana palvelumuotoilun ja vuorovaikutteisen suunnittelun keinoin yhdessä nuorten ja Ohjaamon tulevan henkilökunnan kanssa.Työn tuloksena syntyi mm. Ohjaamon palvelumallin kuvaus ja Service Manual tulevan työn tueksi.

Palvelumuotoilun ja vuorovaikutteisen suunnittelun tuloksia esitellään torstaina 25.6. klo 9-12 Makkaratalon Respassa. Ilmoittautumiset tilaisuuteen saana.rantsi@hel.fi