​Helsinki näyttävästi mukana Kapkaupungin designpääkaupunkivuodessa

20.2.2014

Helsingin designpääkaupunkivuosi 2012 saa jatkoa Etelä-Afrikassa kahdeksan suomalaisten ja eteläafrikkalaisten yhteisen muotoiluprojektin voimin. Aalto-yliopiston, Helsingin kaupungin ja suomalaisten muotoilualan toimijoiden projektit ovat osa tämän vuoden maailman designpääkaupungin Kapkaupungin virallista ohjelmaa.

- Olen iloinen, että suomalaiset toimijat ovat aktiivisesti luoneet yhteistyötä Kapkaupunkiin. On tärkeää, että jatkamme designpääkaupunkivuonna alkanutta työtä: Helsinki nousi kansainvälisesti esille muotoilua hyödyntävänä metropolialueena ja haluamme jatkaa sillä tiellä, sanoo Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.

Helsingin ja Kapkaupungin muotoiluperintö ja lähtökohdat designpääkaupunkeina ovat erilaiset, mutta vuoteen lähdetään samalla asenteella: muotoilulla on muutosvoimaa.

- Molemmilla kaupungeilla on sama tavoite muotoilun suhteen: parempi arki kaupunkilaisille. On hienoa, että myös Kapkaupunki haluaa panostaa muotoiluun kaupungille tärkeinä muutoksen moottoreina, Rinkineva toteaa.

Kapkaupungissa nähtävät suomalaisprojektit tuovat esille Helsingin designpääkaupunkivuoden teemoja. Kuten Helsingissä vuonna 2012, myös Kapkaupungissa pohditaan muotoilun avulla ratkaisuja kaupunkien sosiaalisiin kysymyksiin ja kestävän kehityksen ongelmiin sekä pyritään osallistamaan käyttäjiä oman elinympäristönsä suunnitteluun.

Helsinki ja Aalto-yliopisto esillä näyttelyissä ja palvelumuotoiluhankkeissa

Suomalaisprojektit starttaavat Kapkaupungissa helmikuun lopussa. 25.2. avautuvat valokuvaaja Tuomo Mannisen näyttely Me/We sekä Aalto-yliopiston ja Cape Peninsula University of Technologyn (CPUT) yhteisnäyttely Shaping a Shared World.

Mannisen näyttely tarjoaa ikkunan Helsinkiin esittelemällä ryhmämuotokuvia ihmisistä Helsingissä ja Johannesburgin Sowetossa. Kapkaupungista näyttely jatkaa Johannesburgiin, jossa se on esillä Jozi Art:labin galleriassa syksyllä 2014.

Yksi aktiivisimmista suomalaistoimijoista Kapkaupungissa on Aalto-yliopisto. Yhdessä paikallisen CPUT-yliopiston kanssa kuratoitu Shaping a Shared world -näyttely käsittelee vuoden 2013 Masters of Aalto -näyttelyn teemoja. Molempien yliopistojen oppilaiden töitä esittelevä näyttely etsii muotoilun menetelmillä ratkaisuja ympäristön ja yhteiskunnan haasteisiin.

– Aalto-yliopisto haluaa auttaa opiskelijoita testaamaan taitojaan todellisen elämän vuorovaikutustilanteissa sekä hyödyntämään muotoilua ja muotoiluajattelua työkaluina. Juuri tähän pyrimme Kapkaupungin designvuoden hankkeissamme, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri.

Aalto-yliopiston monipuolisuus näkyy myös Kapkaupungin projekteissa. TalkootTAXI – Social Impact on Wheels on projekti, jossa liikkuva TalkootTaxi -bussi tuo muotoilukeskustelun lähemmäs Kapkaupungin vähävaraisten alueiden asukkaita. Bussissa käytyjen keskustelujen pohjalta kehitetään ratkaisuja alueiden jokapäiväisiin ongelmiin.

Kolmas Aalto-yliopiston projekti Aidbrella pyrkii luomaan yhteyksiä kansalaisjärjestöjen välille ja lisäämään niiden vaikutusmahdollisuuksia. Lisäksi Aalto-yliopisto esittelee Kapkaupungissa Living+ -ohjelmaansa, jossa hyödynnetään yliopiston tutkimusta ihmiskeskeisen ympäristön suunnittelussa ja muotoilussa eri aloilla.

Ruokakulttuuri yhdistää Helsinkiä ja Kapkaupunkia

Helsingin designpääkaupunkivuonna ruokakulttuuri nousi yhdeksi keskeiseksi alueeksi, jonka avulla onnistuttiin luomaan elävämpää ja osallistavampaa kaupunkia. Helsinki onkin ollut vahvasti vaikuttamassa siihen, että ruokakulttuuri on mukana myös Kapkaupungin designpääkaupunkivuoden ohjelmassa

– Ruoka tuo ihmiset yhteen. Siksi Helsingin osalta on ilahduttavaa, että Kapkaupunki on poiminut juuri ruokakulttuurin osaksi ohjelmaansa. Erityinen kiitos tästä kuuluu Helsingin ruokakulttuurin primus motorille Ville Relanderille, joka on vakuuttanut Kapkaupungin virkamiehet ja ruoka-aktiivit yhteistyöhön ja ideoinut sisältöjä heidän kanssaan, elinkeinojohtaja Rinkineva huomauttaa.

Maaliskuun lopussa Helsingissä ja Kapkaupungissa järjestetään samanaikaisesti kansainvälinen katuruuan konferenssi ja festivaali. Helsingissä 21.-22.3. järjestettäville Streat Helsinki katuruokafestivaaleille saapuu Kapkaupungista kokki Luca Castiglione. Castiglione on liikkuvien ruokavaunujen pioneeri, joka tulee Helsinkiin kertomaan Cape Town Food Trucks -konseptistaan.

- Katuruokafestivaalin ja konferenssin avulla haluamme luoda keskustelua katukeittiön mahdollisuuksista. Tarkoituksena on kuulla menestystarinoita, jakaa ideoita ja avata uusia yhteistyömahdollisuuksia. Uskon, että tapahtuman kautta kaupungilla ja eri toimijoilla on paremmat eväät katuruokailun kehittämiseen, Helsingin ruokakulttuuristrategian vetäjä Ville Relander toteaa.

Muita Kapkaupungin suomalaisprojekteja ovat mm. muotoilija Ilkka Suppasen Club of Helsinki –projekti ja WTF Helsingin yhdessä eteläafrikkalaisten toimijoiden kanssa tuottama Welcome to South African Innovation -kirja.