Kaupunkimuotoilun kohtauspaikassa tuodaan muotoilun ostajat ja palvelutarjoajat yhteen

25.8.2014

Mikko Saarainen

Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka -tapahtuma on keskustelunavaus asiakkaan ja suunnittelijan välisestä vuorovaikutuksesta kaupungeissa. Mikä on muotoilun rooli julkishallinnossa? Entä millaista osaamista muotoilutoimistoilla on tarjota kaupunkien kehittämiseen?

Yhteistyössä Helsinki Design Weekin kanssa järjestettävä Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka -tapahtuma tuo yhteen muotoiluyrittäjiä ja kaupunkien muotoilupalvelujen ostajia. Tilaisuus on foorumi, jossa keskustellaan muotoilun käyttömahdollisuuksista julkisten palveluiden suunnittelussa sekä pohditaan, miten muotoilupalveluja tarjoavat yritykset pystyvät paremmin vastaamaan julkisen sektorin tarpeisiin ja kuinka kaupungit oppivat paremmiksi ostajiksi.

Muotoilu on kaupungeille mahdollisuus tehdä asioita toisin – haastavasti, käyttäjälähtöisesti, kokeellisesti ja paremmin. Kaupungit tarvitsevat muotoilupalveluja tulevaisuudessa yhä enemmän. Muotoiluosaaminen auttaa kaupunkeja ymmärtämään käyttäjän näkökulman ja siten kehittymään toimivammiksi. Hyvän kaupungin suunnittelussa tarvitaan pitkäjänteisyyttä, asiakkaan ja suunnittelijan välistä vuoropuhelua sekä ymmärrystä kaupunkilaisten tarpeista ja toiveista. Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka -tapahtuma on keskusteluväylä parempaan kaupunkiin.

Puhujina tapahtumassa ovat muun muassa Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen, Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, innovaatioasiantuntija Tuula Jäppinen Kuntaliitosta, palvelumuotoilija Kirsikka Vaajakallio, yritysasiamies Anu Mänttäri, palvelumuotoilija Heikki Savonen ja muotoilija Pekka Toivanen.

Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka –tapahtumaan ja Helsinki Pecha Kucha -iltaan 3.9. mennessä riikka.kokko@toimivakaupunki.fi

Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka

Maanantaina 8.9.2014 klo 15-18

Helsingin kaupungintalon juhlasali (Pohjoisesplanadi 11–13)

Tilaisuudesta bussikuljetus Helsinki Pecha Kucha -tapahtumaan

klo 19-21.30 / Kellohalli, Teurastamo (Työpajankatu 2)

14.45 Kahvitarjoilu Helsingin kaupungintalon juhlasalin lämpiössä

15.05 Tervetuloa Kaupunkimuotoilun kohtauspaikalle

säätiön asiamies Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen, Toimiva kaupunki

toiminnanjohtaja Salla Heinänen, Ornamo

toiminnanjohtaja Katri Soramäki, Grafia

15.10 Muotoiluvetoinen Helsinki – strategiasta toimenpideohjelmaan

yritysasiamies Anu Mänttäri, Helsingin kaupungin elinkeino-osasto

viestintäjohtaja Laura Aalto, Toimiva kaupunki

15.20 Kolme näkökulmaa kaupungin kehittämiseen muotoilun avulla

kehittämispäällikkö Marja-Liisa Komulainen, Helsingin kaupungin kirjasto

kehityspäällikkö Paavo Lehmonen, Stara, Helsingin kaupungin rakentamispalvelu

projektinjohtaja Atte Kallio, Helsingin Energia

15.50 Kolme esimerkkihanketta julkisen sektorin muotoiluprojekteista

Meidän iltsi - asiakaskeskeisen palvelulupauksen ja mittariston luominen iltapäiväkerhotoiminnalle

Kirsikka Vaajakallio, Diagonal

Kalasataman jäteputkiprojekti

Juha Forsblom, Pentagon

Terhokerho - koko Suomi leikkii

Pekka Toivanen, Muotohiomo

16.20 Ornamon selvitys muotoilun hankinnasta

asiantuntija (OTM) Janita Korva

16.35 Kuntalaiset keskiöön.Työkalupakki kuntalaisten osallistumiseksi palvelujen kehittämiseen ja päätöksentekoon,

innovaatioasiantuntija (HTT) Tuula Jäppinen, Kuntaliitto

16.50 TAUKO

17.00 Paneelikeskustelu:

Kuinka edistetään muotoilun käyttöä kaupunkien kehittämisessä?

Moderaattori Salla Heinänen, (toiminnanjohtaja, Ornamo)

Mari Siikonen, (Teollinen muotoilija, Muotoilujohtaja WSP)

Marja-Leena Rinkineva (elinkeinojohtaja, Helsinki)

Tuula Jäppinen (innovaatioasiantuntija, Kuntaliitto)

Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen (säätiön asiamies, Toimiva kaupunki)

Anssi Kähärä (luova johtaja, Werklig)

Tero Santaoja (projektipäällikkö, kaupunkisuunnitteluvirasto, Helsinki)

Heikki Savonen (palvelumuotoilija, Palmu)

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Toimiva kaupunki, Ornamo ja Grafia sekä Helsingin kaupungin elinkeino-osasto.

Helsinki Pecha Kucha

klo 19-21.30
Kellohalli, Teurastamo

Yksi kaupunki, kuusi näkökulmaa. Kellohallilla apulaiskaupunginjohtaja, kaupunkimuotoilija, kirjastotoimenjohtaja, palvelumuotoilija, nuorisotoimenjohtaja ja luova johtaja kertovat miten luoda parempi kaupunki.

Illan aikana lavalle nousevat puhujat jakavat ajatuksiaan Pecha Kucha ­-formaatin avulla: 20 sekuntia puheaikaa jokaista 20 näyttämäänsä kuvaa kohden.

Mukana:
Pekka Sauri