​Lähiöfestivaali valtaa talon lähiöiden tulevaisuudelle

14.5.2015

Ensimmäinen lähiöfestivaali Our House alkaa lauantaina 8.8. Vantaan Mikkolan lähiössä osoitteessa Marsinkuja 1, Vantaa. Viikon ajan 70-luvun elementtitalossa ideoidaan ja rakennetaan työkaluja lähiöiden uudistamiseksi. Toimiva kaupunki on mukana festivaalilla.

Suomessa lähiöiksi lasketuilla alueilla asuu jo useampi kuin joka viides. Lähiöitä odottaa seuraavien vuosien aikana miljardien eurojen korjausurakka. Kovimman muutoksen kohteena oleva asuntotyyppi eli 70-luvun kerrostalo on myös tyypillisin suomalainen koti.

Lähiöt eivät ole muusta yhteiskunnasta irrallinen eriönsä, minkä vuoksi lähiöfestivaali Our House kokoaa hyvin erilaisia toimijoita yhteen. Festivaaliin osallistuu yrityksiä, julkisen sektorin toimijoita, akateemisia yhteisöjä, median edustajia, suunnittelijoita, taiteilijoita ja kaupunkiaktiiveja sekä tietenkin lähiöiden asukkaita.

Marsinkuja 1 Vantaalla on vuonna 1974 valmistunut VAV-Asunnot Oy:n omistama vuokratalokortteli, jonka purkamisesta päätettiin joitain vuosia sitten. Talon tyhjenemisen ja purun välistä löytyi pieni aikaikkuna, joka mahdollistaa festivaalin tapahtumisen oikeassa elementtitalossa lähiön keskellä.

Tyhjentyneisiin asuntoihin toteutetaan visioita siitä, mitä lähiössä asuminen voisi tulevaisuudessa olla. Festivaalin yhteistyökumppaneita ovat LähiTapiola, Tikkurila, Tekes, Kekkilä, Puustelli, Sokos Hotels ja Vallila Interior sekä mediakumppanit A-lehdet ja MTV.

Suunnittelijajoukossa on Suomen eturivin muotoilijoita ja arkkitehtejä: Ilkka Suppanen, Mikko Paakkanen, Marika Tesolin, Tuomas Siitonen ja Johannes Nieminen sekä Anni Hapuoja.

Tapahtumat, työpajat ja seminaarit aktivoivat lähiökeskustelua

Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia, jotka tuovat eri toimijoita yhteen rakentamaan uusia työkaluja lähiöiden uudistamiseen. Viikon aikana järjestetään useita tapahtumia, keskusteluja ja seminaareja. Niiden opit levitetään yhteiseen käyttöön eri medioiden kautta.

Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki –hankkeen kanssa toteutetaan kutsutyöpajoja, joiden teemat käsittelevät lähiötä julkisena tilana ja nuorison paikka lähiöissä. Jälkimmäinen aihe on esillä myös Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen ja Toimivan kaupungin Oman muotoinen koti –projektissa, jonka yksi osa tehdään lähiöfestivaalilla. Oman muotoinen koti etsii uusia ratkaisuja nuorten asunnottomuuteen konkreettisten kokeilujen kautta.

Myös Vantaan kaupunki ja Asuinalueiden kehittämisohjelmaovat mukana järjestämässä festivaaliohjelmaa. Kaikille avoimia keskusteluja ja yleisötyöpajoja pidetään erityisesti viikonloppujen päivinä.

Festivaalisivusto ourhouse.fi täydentyy festivaalin kynnyksellä. Toukokuussa festivaalista tiedotetaan kansainväliselle medialle ja alan vaikuttajille. Festivaalia voi seurata Twitterissä: @ourhouseFI (#lähiöfestivaali, #ourhouseFI) ja Facebookissa: Facebook.com/Momoliving

Lisätietoja:

Katja Lindroos, vastaava tuottaja