Muotoilu tuo kaupungit yhteen

4.2.2015

Helsinki liittyi tämän vuoden alusta Unescon Creative Cities –verkostoon. City of Design -nimitys on osoitus siitä, että Helsingin sitoutuminen muotoiluun on huomattu maailmalla.

Unescon periaatteiden mukaisesti tavoitteena on, että kansainvälisessä verkostossa muotoilukaupunkien parhaat opit ja käytännöt leviävät, ja kaupungit oppivat toisiltaan.

Kokemusten vaihto käynnistyi perjantaina 30. tammikuuta, kun Skotlannin Dundeessa juhlittiin City of Designin avajaisviikonloppua. Dundee oli kutsunut Helsingin kertomaan työstään muotoilun parissa: maailman designpääkaupunkivuodesta ja sen perintöä jatkavasta Toimiva kaupunki -hankkeesta.

Dundee on 140 000 asukkaan kaupunki Skotlannissa, Pohjanmeren rannikolla. Kaupungin korkeimmalta kohdalta, Dundee Law –kukkulalta hahmottaa paikan historian. Teollinen vallankumous toi juuttitehtaat, kivitalot ja kaupunkimaisen rakenteen. Laivanrakennusteollisuus jatkui satamakaupungissa 1980-luvulle saakka ja kaksi yliopistoa muokkaavat vahvasti Dundeen nykyistä kaupunkikuvaa.

Vaikka Helsinki on asukasluvultaan lähes viisi kertaa suurempi, on kaupungeilla hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä. Molemmissa kaupungeissa on käynnissä merkittäviä muutoksia kaupunkirakenteessa. Helsingissä on rakenteilla Jätkäsaari ja Kalasatama, ja uusi yleiskaava tuo tiiviimpää kaupunkia. Dundeessa myllätään satama-aluetta. Kärkenä on uusi V&A Dundee –museo, jonka rakentaminen käynnistyy tänä vuonna. Se on ensimmäinen muotoiluun keskittyvä museo Iso-Britanniassa Lontoon ulkopuolella. Ei ihme, että Guggenheim Helsinki –projekti kiinnostikin suuresti. Molemmissa kaupungeissa elinkeinorakenne on ollut murroksessa. Kaupungit panostavat mm. hyvinvointi-, muotoilu- ja ICT-toimialoihin, erityisesti start-up yrityksiin ja pelialaan. Yliopistokaupungeissa yhteistyö tiedeyhteisön kanssa on keskeistä.

Dundeen City of Design –avajaisviikonloppu oli vilkas. Avajaistilaisuudessa Skotlannin kulttuuriministeri Fiona Hyslop kiitti Dundeen sitoutumista kaupungin uudistumiseen muotoilun avulla. Pop-up cafessa muotoilun ammattilaiset kertoivat omista toiveistaan ja odotuksistaan City of Design –nimityksen suhteen. Perjantai-iltana paikallisen yliopiston suuri luentosali täyttyi ääriään myöten kuuntelemaan paneelikeskustelua muotoilun mahdollisuuksista paremman kaupungin rakentamisessa. Deyan Sudjic, Lontoon designmuseon johtaja, Philip Long, Dundeen tulevan V&A museon johtaja, Gillian Easson, Creative Dundeen johtaja sekä Laura Aalto, Toimiva kaupunki –hankkeen viestintäjohtaja puhuivat muotoilukaupungin mahdollisuuksista. Paikalle tullut yleisö kysyi, kommentoi ja haastoi ja pohti mitä paikallinen muotoiluala tästä kaikesta saa.

Kiitos kutsusta Dundee! Oli hienoa huomata miten sitoutunut kaupunki on muotoiluun. Salintäydellinen ihmisiä perjantai-iltana, innostuneet keskustelut muotoilun ammattilaisten kanssa ja aito halu ymmärtää muiden kokemuksia ovat hyvä pohja tulevaan. Dundeessa uskotaan, että muotoilulla on tärkeä rooli paremman kaupungin rakentamisessa.