Muotoilutarinoita kaupungista: uusi verkkojulkaisu aukeaa 7. syyskuuta

7.9.2015

Aleksi Poutanen

Uusi muotoilutarinat.fi -verkkojulkaisu kertoo kahdeksan tarinaa toimivasta kaupungista ja kaupungin muutoksesta. Tekstit ja niitä tukevat videot näyttävät miten erilaisia asioita muotoilun avulla kaupungissa kehitetään: kirjastojen palveluista rakennustyömaihin, nuorten asunnottomuudesta joukkoliikenteen palveluun. Tarjolla on myös nippu selkeitä oivalluksia ja neuvoja suoraan projekteista, joissa on tehty jotain uutta.

- Usein meiltä kysytään mitä kaupunkimuotoilu oikein tarkoittaa. Uskon, että arjen esimerkit ovat hyvä johdatus asiaan ja halusimme onnistuneet käytännöt jakoon. Pyrimme tässä julkaisussa myös puhumaan muotoilusta ymmärrettävästi ilman monimutkaisia käsitteitä ja asiantuntijakieltä, kertoo Toimivan kaupungin viestintäjohtaja Laura Aalto.

Muotoiluosaaminen tuo kaupunkien kehittämiseen monta tärkeää oppia: asiakkuusnäkökulman, osallistamisen ja yhteiskehittämisen, kokeilevuuden ja havainnollistamisen. Muotoilu tuo kaupungille ennen kaikkea kykyä empatiaan ja konkretiaan.

- Kaikki kaupungit etsivät tapoja uudistua ja kehittää kaupunkia yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Meidän kokemuksemme on, että muotoiluosaaminen kannattaa ottaa mukaan ihmislähtöisen kaupungin kehittämiseen. Muotoilijoilla on osaamista ja menetelmiä luoda kaupungin kehittäjien ja käyttäjien välille ymmärrystä ja yhteistä suuntaa, Laura Aalto jatkaa.

Muotoilutarinat.fi –verkkojulkaisu aukeaa 7. syyskuuta ja se esitellään Helsinki Design Weekillä Kaupunkimuotoilun kohtauspaikka –tilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla klo 13.

Muotoilutarinat.fi –verkkojulkaisun taustalla ovat Kansainvälisen designsäätiön Toimiva kaupunki –hanke ja Helsingin kaupungin elinkeino-osasto. Muotoilutarinat.fi julkaistaan samanaikaisesti sekä suomeksi että englanniksi. Julkaisun sisällöstä vastaavat Kaskas Media, valokuvaaja Aleksi Poutanen, suunnittelutoimisto Nimiö ja digitoimisto Kelvin.

Lisätiedot muotoilutarinat.fi –julkaisusta:

viestintäjohtaja Laura Aalto, Kansainvälinen designsäätiö, Toimiva kaupunki